Біль у спині, остеохондроз, корекція постави, радикуліт, лікування хребта

Біомеханіка-тонус-очікування

Можливо замітка виявиться дещо плутаною, у чому просимо великодушно пробачити, по можливості потім внесемо ясність. У будь-якому випадку первинний принцип «краще вчасно, ніж ідеально, але ніколи».

Отже, карантинний період виявився вкрай плідним на всілякі феномени, які у звичайному житті дещо змащені та не дають можливості задовольнятися академічно чистими прикладами. Сьогодні (йдеться про червень 2020 р.), при протиепідемічних обмеженнях, величезна кількість людей перебували в унікально подібних умовах, тому механізми формування симптомів виключно близькі. Наступні випадки якраз із цієї опери.

Основні та найбільш типові скарги – блукаючі, нестабільні болі в області великих суглобів, іноді в м’язах. При цьому м’язовий дискомфорт не пов’язаний із фізичним навантаженням. Крім того, головний біль, запаморочення, оніміння пальців рук. Отже, без поглиблення зокрема, спостерігаються прояви нестабільності тих чи інших суглобів, а значить порушення їхньої біомеханіки, перевантаження та подальший біль.

Питання: чому саме зараз, чому саме так і в такій кількості з’явилися подібні скарги цілих груп пацієнтів? Відповідь звучить приблизно так – після деякого обмеження волі у багатьох сформувалося очікування того, що при закінченні карантинних заходів життя увійде до колишнього, знайомого русла.

Таке передчуття супроводжувалося полярно різними настроями, починаючи від повної апатії та млявого настрою весь карантинний період до деякої ажитації з нетерплячим плануванням поїздок, повернення на знайомі маршрути зі знайомими справами та «затишними» щоденними проблемами. У будь-якому разі ослаблення обмежувальних заходів нас не тільки не повернуло назад, ми потрапили в нову реальність, яку ще не встигли навіть розпізнати та визначити умови гри. Відчуття безпорадності і в першому та другому випадку обрушило загальний тонус організму, за цим були слабкість сполучної тканини, зниження тонусу м’язів і порушення біомеханіки опорно-рухового апарату.

Тому припиняємо думати, що минуле життя повернеться з понеділка, вересня чи Нового Року. Приймаємо той факт, що правила гри не зрозумілі не лише нам, а й усім довкола. Включаємо первісний пошуковий інстинкт і вперед, знову вчитися жити. Можливо вийде.