Біль у спині, остеохондроз, корекція постави, радикуліт, лікування хребта

Грижі міжхребцевих дисків

На думку багатьох фахівців, а слідом за ними і пацієнтів, грижове випинання завжди є прямою причиною появи болю в спині.

Але на щастя це не зовсім так. Причина цього полягає в анатомічних особливостях хребта. На фотографії блоку поперекових хребців видно взаємовідносини їх тіл та міжхребцевого диска (у разі диск видалений). Цифрою “3” позначена так звана нижня вирізка хребця. При розвитку кісткового хребта ця вирізка формується «видавлюється» стовбурами хребетних нервів. Між тілами хребців (1) видно вільне місце, заповнене в живому організмі міжхребцевим диском.

На анатомічній моделі (вона зроблена в реальному масштабі!) хребетного рухового сегмента видно особливості взаємного становища його міжхребцевого диска, кісткових та нервових структур. Привертає увагу те, що міжхребцевий диск, коріння спинного мозку і спинномозковий нерв йдуть у площинах, які не перетинаються. Це означає лише те, що прямий контакт та безпосередня компресія нервових елементів дуже утруднена. Вона можлива лише у випадку, коли грижове випинання має гігантські розміри і зміщене догори, а спинномозковий отвір різко звужено. Однак навіть у таких випадках спроможність грижової теорії болю перебуває під великим питанням.

Справа в тому, що зі спинного мозку виходять 2 пари корінців. Передні є виключно руховими, задні – чутливими. Таким чином, для отримання болю грижа міжхребцевого диска, яка утворюється в напрямку спереду назад, повинна тиснути вибірково на задній (чутливий) корінець, не дивуючи передній (руховий). Практично ж болючі відчуття в більшості випадків зустрічаються ізольовано, без порушення моторики. Біль у цьому випадку викликана чим завгодно, але не тиском грижового випинання. Чи означає, що грижа міжхребцевого диска це добре чи здорово. Ні, її наявність говорить про постійне місцеве навантаження рухового сегмента, про дистрофію тканин міжхребцевого диска, про необхідність корекції біомеханіки хребта.